Educația este cea mai importantă în dezvoltarea societății noastre!
Fiecare dintre noi trebuie să facem ceva pentru transformarea educației din România, și să nu mai așteptăm după alții, sau să dăm vina doar pe politicieni! Trebuie cât mai multă implicare, atât de la părinți, cât și de la profesori sau elevi și chiar de la simpli oameni ai comunității!
–
Schimbarea se întâmplă!
În perioada 21-22 februarie 2020, a avut loc Forumul regional Merito Maramureş – Educaţie pentru viitor, unde împreună cu alte companii regionale One-IT a fost partener al acestui eveniment. (detalii despre proiect: www.proiectulmerito.ro)
Ceea ce am observat aici m-a bucurat; și am văzut că schimbarea în bine a educației din România stă în mâinile noastre, iar acest lucru deja se întâmplă, mulți profesori la nivel național se implică în buna educație a copiilor. Cu ajutorul programului Merito susținut de Romanian Business Learders se construiește o comunitate care să îi descopere pe toți dascălii cu adevărat deosebiți, în care se oferă recunoașterea și promovarea bunelor practici mai departe, pentru a inspira și alți profesori.
Ceea ce trebuie să înțelegem noi, este că această schimbare, de fapt, vine de la fiecare și fiecare trebuie să facă ceva! Este absurd să tot așteptăm după alții și să tot dăm vina pe factori ce nu depind de noi, când dacă faci ceva, îți asumi ceva – atunci reușești! Sunt multe exemple de persoane care au avut succes pentru că și-au asumat ceva și au tras tare spre realizarea sa.
La noi, în România, este la modă să fii “cârcotaș” la orice și tot timpul să fii expert la ceea ce a făcut celălalt – dar asta oare a adus ceva bun vreodată? Atunci, cum ar fi să fim mai buni fiecare pentru noi și să facem mai mult autocritică decât critică? 🙂
Știu că ar trebui să avem un cadru și un “context” mai bun, că în alte țări sunt condiții mai bune, diverse motive… însă fiecare poate să se implice, să facă ceva în plus în familia sa, în raport cu oamenii din jur, în comunitatea în care trăiește. Schimbările acestea mici o să genereze schimbarea cea mare pe care o dorim cu toții!
–
Adaptarea la viitor – esențială!
Printre discuții la Forumul MERITO legate de educația copiilor am discutat și legat de faptul că în viitor copiii noștri o să lucreze alături de roboți și în medii super-tehnologizate, iar implicit educația trebuie să se schimbe în direcția asta.
Din păcate în momentul actual sistemul educațional din România este axat pe pregătirea de buni executanți în multe job-uri, care în viitorul apropiat acestea o să fie preluate de roboti.
Este nevoie la ora actuală ca să îi învățăm pe copii altfel de skill-uri și să îi orientăm către abilități de lucru bazate pe creativitate, colaborare și flexibilitate; este esențial ca ei să se adapteze confortabil la aptitudini, munca în medii noi și munca la distanță. Metaeducația, sau arta de a fi autodidact, va fi o aptitudine indispensabilă.
Transformarea în sistemul educațional este susținută de o serie de tehnologii noi, precum proiectoare interactive, imprimante 3D, realitate augmentată, robotică și cobotică (robotică bazată pe colaborare), care vor facilita un amestec din ce în ce mai variat între studiul online și cel offline.
Russel Stannard, specialist în educație și fondator al www.teachertrainingvideos.com a anticipat că „va exista o transformare a aptitudinilor în învățământ, pe măsură ce profesorii vor deveni mai mult un «ghid de pe margine», nu un «înțelept pe scenă»”, iar în sistemul educațional din viitor, accentul se va pune pe implementarea aptitudinilor informatice și analitice.
Firma de consultanță Horváth & Partners România prezintă un studiu conform căruia Automatizarea prin roboți și inteligență artificială (AI) va influența până în 2030 peste o treime din locurile de muncă din aproape toate țările europene, iar România nu face excepție. Unele joburi vor dispărea, însă vor apărea altele noi la care încă nici nu ne gândim.
Cele mai afectate joburi de către robotizare și (AI) sunt joburi care implică sarcini repetitive și de complexitate redusă, de exemplu muncitorii de pe liniile de asamblare din firmele de producție, serviciile de logistică, asistenți servicii clienți și altele.
Idei importante de reținut 🚀
- Evoluția oricum se întâmplă, mai devreme sau mai târziu o să lucrăm alături de roboți! – învață să te dezvolți profesional pe ceva creativ, colaborativ și flexibil.
- Focus pe pozitiv în loc de negativ – poți să construiești ceva doar dacă pui accent pe lucrurile pozitive și să te dezvolți.
- Înconjoară-te de oameni pozitivi care îți împărtășesc același sistem de valori.
- Schimbarea începe cu fiecare dintre noi – ia mici decizii care te influențează.
- Fiecare dintre noi are impact asupra celor din jur, dar numai de noi depinde dacă impactul nostru este unul pozitiv.
- Aportul personal în comunitate este esențial pentru dezvoltarea comunității!
- Învățarea continuă – Evoluția înseamnă învățare continuă. Iar investiția în învățarea pe parcursul vieții reprezintă cea mai bună promisiune ca să te dezvolți.
„Educația este fundamentul unei națiuni. Nimeni nu contestă asta, dar e genul de prioritate de care uitam în fiecare zi. Iar schimbările din educație cer, de cele mai multe ori, zeci de ani pentru a da rezultate.
[…] Este momentul ca noi, comunitatea de business, să alocăm o parte din energia și din resursele noastre concrete acestor oameni. În parte din recunoștință pentru foștii noștri profesori datorită cărora suntem ceea ce suntem, în parte din nevoia de a da șansa copiilor noștri de trăi momentele de fascinație a cunoașterii pe care un profesor bun le poate crea. În parte pentru a face din România o țara mai bine pregătită pentru viitor.
Vrem să aducem în ochii și în mintea romanilor profesorii luminoși!” – extras din manifestul proiectului MERITO.
–
–
NOUTĂȚI:
Dacă discutăm despre educație, și în zona de business este nevoie ca firmele să fie informațe legat de noile tehnologii, de aceea am lansat acest canal de YouTube care conține informații despre creșterea businessului cu ajutorul tehnologiei.
Urmărește aici un video despre viitorul tehnologiilor în afaceri: http://bit.ly/viitor-tehnologii-business
Felicitari Nicu pentru implicare! Ma bucur ca esti activ in zona aceasta de dezvoltare, in care avem atat de multa nevoie sa fie cat mai multi oameni implicati.
si felicitari pentru video-urile de pe canalul youtube – am prins cateva idei interesante sa le aplicam la noi in firma!
Multumim! 🙂